Tiedote 7.6.2024

Raskausmyrkytykselle altistuneilla lapsilla esiintyy epäedullisia sydän- ja verisuonijärjestelmän muutoksia jo esipuberteetti-iässä

Lääketieteen lisensiaatti Michelle Renlund-Vikström väittelee perjantaina 7.6.2024 klo 12 Uuden lastensairaalan Hattivatti-salissa Helsingissä. Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunta on myöntänyt väitösluvan. Väitöstä on mahdollista seurata myös Teams-videoyhteyden välityksellä. Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on myöntänyt väitösluvan.

Väitöskirjassa verrattiin 182 raskausmyrkytykselle altistunutta 8-12 vuoden ikäistä esimurrosikäistä lasta 85 samanikäisen lapsen verrokkiryhmään. Tutkimuksessa arvioitiin lasten verenpainetta, valtimojäykkyttä ja valtimon seinämän paksuutta, sykevaihtelua ja sydämen rakennetta ja toimintaa.

Raskausmyrkytys altistaa verenpainetaudille ja aivoinfarktille aikuisiällä. Väitöskirja osoittaa, että raskausmyrkytykselle altistuneilla lapsilla esiintyi esimurrosiässä kohonnutta verenpainetta ja valtimojäykkyyttä. Lisäksi näillä lapsilla sydämen oikea kammio oli muodoltaan pyöreämpi ja vasemmassa kammiossa oli lieviä toiminnan muutoksia. Nämä muutokset voivat liittyä varhaiseen sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiseen. Raskausmyrkytykselle altistuneiden lasten kehon koko ja koostumus, kaulavaltimon jäykkyys, valtimoseinämän paksuus, sykevaihtelu, sydämen vasemman kammion massa ja vasemman eteisen tilavuus, lipidi-, glukoosi-, insuliini- ja veren tulehdusmerkkiainepitoisuus ei esimurrosiässä kuitenkaan poikennut samanikäisistä verrokeista.

Äidin raskaudenajan ja lapsen vastasyntyneisyyskauden tekijät liittyivät vahvasti raskausmyrkytykselle altistuneiden lasten korkeampaan verenpaineeseen. Esimurrosikäisillä lapsilla systolinen verenpaine lisäsi valtimon seinämän paksuutta ja sydämen vasemman kammion massaa. Lapsen rasvapitoisuus lisäsi sydämen vasemman kammion massaa ja vasemman eteisen tilavuutta.

Michelle Renlund-Vikström (s. 1995) suoritti ylioppilastutkinnon Korsholms gymnasiumissa (2014) ja erikoistuu tällä hetkellä lastenlääkäriksi Vaasan Keskussairaalassa. Väitöskirjan otsikko on: ”Cardiovascular health in preadolescent children following in-utero exposure to pre-eclampsia”. Vastaväittäjänä toimii dosentti Nicole Sekarski-Hunkeler Lausannen yliopistosta Sveitsissä, ja kustoksena toimii professori Kaija-Leena Kolho, Uusi Lastensairaala, Helsingin yliopisto ja Helsingin yliopistollinen keskussairaala. Michellen ohjaajana on toiminut dosentti Taisto Sarkola, Uusi Lastensairaala, Helsingin yliopisto, Helsingin yliopistollinen sairaala ja Lääketieteellinen tutkimuslaitos Minerva.

7.6.2024